День всіх закоханих

14.02.2018 16:07

Валентин - один з перших християнських проповідників. Він таємно вінчав військових, яким римський імператор Юлій Клавдій ІІ забороняв одружуватися. Тому що армія відчувала нестачу солдатів, а це заважало войовничому імператору втілити в життя свої плани. Після цього Валентина взяли під варту, а згодом і стратили 14 лютого.

У ХIХ столітті психіатри прописували шоколад своїм пацієнтам, що страждають від нерозділеного кохання. Так Річард Калбурі придумав першу коробку шоколадних цукерок.

За кількістю продажів валентинки стоять на другому місці за популярністю після різдвяних листівок. Найчастіше листівки для другої половинки купують жінки.

 Більша частина валентинок анонімна, написана справа наліво або лівою рукою і не має зворотної адреси. Все це лише додає загадковості.

Саме в День святого Валентина відбувається найбільше пропозицій руки і серця.

Традиційно на День всіх закоханих люди дарують один одному різні ласощі у формі сердечок. Квіти і маленькі сувенірчкики. Повелось це ще з Середньовіччя. Як писав літописець Семюель Пепіс в 17 столітті, 14 лютого закохані обмінювались маленькими подаруночками: рукавичками, перснями, ласощами. Та незмінними атрибутами свята залишаються валентинки, червоні троянди, голуби і купідончики.

Вважається, що звичай з валентинками з’явився саме завдяки святому Валентину. Однак найдавніше привітання до Дня всіх закоханих, відоме в наші часи, - це вірш, створений в 1415 році герцогом Орлеанським. Перебуваючи в Лондонському Тауері, він, очевидно, намагався якось розважити себе і почав писати дружині валентинки.
Перші валентинки створювались власними руками. Найталановитіші писали акровірші, в яких перші літери кожного рядка утворювали слово – ім’я коханої/коханого. Трохи згодом в Британії вирішили полегшити завдання людям і почали друкувати збірки віршів – хлопці та дівчата вибирали найкращі та переписували їх у валентинку. З цього і розпочалось виробництво валентинок в промислових масштабах. Ця ідея виникла в американки Есетр Хауленд. Лише за рік вона продала листівок на суму 5000 доларів.